Blogolj!

Migránsok és segítőik figyelmébe: ezek az új játékszabályok

. jog-blogstar

A mai naptól a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása önálló büntetőjogi tényállás a magyar Büntető törvénykönyvben. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Az valószínűsíthető, mivel a migránsok büntetlen előéletűnek számítanak, végrehajtandó börtönbüntetésre nem fognak senkit sem ítélni – egyes extrém eseteket kivéve. Például, akit felfüggesztett szabadságvesztés terhe mellett kiutasítottak, az újbóli visszatéréssel a börtönt kockáztatja.

Illegális határátlépés esetén a szabadságvesztés alapesetben három évig terjedhet, ha a tiltott átlépés fegyveresen, felfegyverkezve vagy tömegzavargás résztvevőjeként történt, akkor öt évig, ha pedig mindhárom körülmény megvalósul egyszerre (fegyveresen, felfegyverkezve és tömegzavargás résztvevőjeként), akkor nyolc év a felső büntetési tarifa.

A kerítés megsemmisítéséért vagy megrongálásáért súlyosabb büntetés jár, mint a szimpla illegális határátlépésért, az alapesetben a büntetés egytől öt évig terjed, de aki fegyveresen, felfegyverkezve vagy tömegzavargás résztvevőjeként követi el a bűncselekményt nyolc évet kaphat. Ha mindezek a minősítő körülmények egyszerre állnak fent, akkor öt és tíz közötti időtartamú a szabadságvesztés.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Lehet legálisan Magyarországra érkezni

A törvényi szigorítások keddi bevezetése után is minden feltétel adott ahhoz, hogy legális formában lehessen magyar területre lépni, illetve menedékjogot kérni – jelentette ki a kormányszóvivő hétfő éjjel a magyar-szerb határon.

Fotó - MTI

A magyar hatóságok minden eljárást az európai jognak és protokollnak megfelelően fognak végezni a zöldhatár lezárását követően is, az illetékes minisztériumok, a bevándorlási hivatal és a rendőrség felkészült a helyzet kezelésére – mondta Kovács Zoltán a röszkei határátkelőnél tartott sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor közölte, hogy a jövőben visszafordítják mindazokat, akik nem adtak be menedékkérelmet Szerbiában.

Minden feltétel adott a válsághelyzet kihirdetéséhez

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, hogy minden feltétel adott a válsághelyzet kihirdetéséhez – annál is inkább, mert csak hétfőn 9 ezer illegális határátlépőt fogtak el a hatóságok –, és a kormány előtt van az erre vonatkozó javaslat.

Közlése szerint Röszkénél és Tompánál alakítottak ki olyan áteresztési pontokat, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket és meg is várhatják ezek elbírálását.

Ugyanakkor, akit a zöldhatáron elfognak, azt gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. A tárgyalásokat a helyszínen bonyolítják le – mondta Bakondi György.

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/20862/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,határzár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?