3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Egy fiatal osztrák megrengeti az amerikai cégbirodalmakat

. jog-blogstar

Maximillian Schrems az ír adatvédelmi hatóságnál tett panaszt a Facebooknál tárolt adatok védelmével kapcsolatban (az európai Facebook Írországból üzemel, ezért az ír hatóság az illetékes).

A Facebook-használó diák azzal érvelt, hogy az amerikai elektronikai hírszerzés tevékenységeiről szóló, Edward Snowden által 2013-ban kiszivárogtatott információk fényében az Egyesült Államok jogrendszere és gyakorlata nem biztosít valódi védelmet az oda továbbított adatoknak az amerikai szövetségi intézmények ellenőrzésével szemben.

A diák tehát panaszt emelt a közösségi hálózat írországi leányvállalata ellen, amely az Egyesült Államokban található szerverekre továbbít, és ott tárol személyes adatokat. Az ír hatóság azzal az indokkal utasította el a panaszt, hogy az Európai Bizottság 2000. július 26-i határozatában megállapította: az Egyesült Államok megfelelő védelmi szintet biztosít a továbbított személyes adatok tekintetében.

Maximillian Schrems

Az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága a napokban érvénytelennek nyilvánította a "biztonságos kikötő" (safe harbor) egyezményt, amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhetnek uniós polgárok adataihoz, ha a cégek vállalják, hogy betartják az EU adatvédelmi előírásait.

Az Európai Bíróság (ECJ) indoklása szerint "az amerikai cégek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a safe harbornak a magánélet védelmét szolgáló előírásait olyan esetekben, amikor azok ütköznek az amerikai nemzetbiztonság vagy a köz érdekével, vagy a rendvédelmi szabályokkal. A döntés a halálát jelentheti annak az üzleti támogató rendszernek, amelyet 15 évvel ezelőtt hoztak létre az egyezmény alapján, és amelyet több ezer cég használ. A safe harbour hiányában a személyes adatok átadása csak költségesebb és időigényesebb eszközökkel tehető meg.

Az ECJ szerint az ír adatvédelmi hatóságnak alaposan ki kell vizsgálnia Schrems panaszát, és ha úgy dönt, meg kell tiltania az ír leányvállalatnak, hogy továbbítsa a Facebook európai használóinak személyes adatait az amerikai szerverekre.

A bírósági döntés tehát elutasítja, hogy a nem amerikai állampolgárok adatait lényegében kontroll nélkül gyűjthetik amerikai kormányzati szervek, de akár a titkosszolgálat is.

A döntés nem csupán a Facebookot, hanem minden más adattárolót (Google, Microsoft, Amazon…) érinthet, sőt, magát a szabadkereskedelmi egyezményt is.

A döntésnek tehát van még egy vetülete: a küszöbön álló szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Ha az amerikai és európai felfogás ennyire eltérő a személyes adatok védelme terén, akkor hogyan fog működni az áruk és szolgáltatások szabad áramlása a két földrész között? Hiszen nem csupán a személyes adatokról van szó, de az élelmiszer-biztonság, a szociális kérdések tekintetében is nagyon eltérőek lehetnek a felfogások.

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/21585/pics/lead_800x600.jpg
Maximillian Schrems,safe harbour
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?