3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Strasbourgnak is nyilatkoznia kell a magyar férfiak nyugdíjáról

Gyors és közérthető összefoglalása a jogi eljárásnak: idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete vezető tisztségviselője magánemberként kezdeményezett népszavazást arról: a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után.

A Kúria júniusi döntése lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. (A Nemzeti Választási Bizottság nem engedte az aláírási íven lévő népszavazási kérdés hitelesítését.)

Ám az Alkotmánybíróság meg a Kúria döntését írta felül, miszerint a nőket - az alaptörvény alapján - külön védelem illeti meg, és a fokozott védelem követelményére is tekintettel másmilyen lehet a nyugdíjra való jogosultságuk is. (Mindebből érzékelhető a jogi bizonytalanság, hiszen az egyik álláspont szerint éppen az alkotmány alapján jelenthető ki a nemek egyenjogúsága, a másik álláspont szerint meg külön védelem illeti meg a nőket, éppen az alkotmány alapján – a szerk.)

A döntés másik indoka szerint azért sem lehet népszavazást tartani a kérdésben, mert az tiltott tárgykört, konkrétan a költségvetési törvényt érinti.

Az Alkotmánybíróság döntését követően és annak megfelelően a Kúria október 27.-én hozott egy második végzést, amely megtagadta a népszavazást. Bodnár József ígérete szerint amint ezt megkapja, Strasbourgig megy, mivel kezdeményezett egy népszavazást, ami először zöld utat kapott, ám félúton leállították.

A népszavazás kezdeményezője tájékoztatott arról is, hogy nyílt levélben fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben "égbekiáltóan igazságtalannak" nevezte a testület döntését. A levélben Bodnár József kiemeli Stumpf István alkotmánybíró különvéleményét. Stumpf István nem értett egyet a Kúria döntésének megsemmisítésével, véleménye szerint vissza kellett volna utasítani a Kúria döntését megtámadó alkotmányjogi panaszt, mivel az azt benyújtók esetében nem állt fenn a törvény szerinti érintettség - áll a levélben.

Az ügyre vissza fogunk térni.

Címkék: nyugdíjrendszer
1
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/22100/pics/lead_800x600.jpg
nyugdíjrendszer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Kitalátor
Kitalátor 2015-11-03 15:30:06
Mire oda kerülne a sor, a pénzügyi megvalósítás lehetetlenségeire hivatkozva eltörölhetik a nők nyugdíjkedvezményét. Most, hogy mainstreamék szerint egy gyereknek a szülei ismeretéhez való joga erősebb, mint az élethez való joga.

Mondjuk méltányosabb is lenne egy gyerek után 5, kettő után 10, három és több gyerek után 15 év adókedvezményt adni annak, aki saját háztartásában felnőttkoráig, de legalább fejenként 10 éven át nevelte őket. Egy gyerek után egy szülő (nevelőszülő, örökbefogadó) juthasson korkedvezményhez, a 4. és további gyerekek után 2-2 év kedvezményt kaphasson a főkedvezményezett házastársa, amennyiben életközösségük a gyerekek nevelésének időtartama alatt fennállt. Ugyancsak kaphassanak 1-1 év gyermekkedvezményt azok is, akik folyamatosan fizették a gyermektartásdíjat.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?