3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Reformáljuk a végrehajtást, de az adósok sosem fogják szeretni

. jog-blogstar

Ebben az évben a kormány és az Igazságügy Minisztérium nagyon komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a hazai végrehajtás, kevesebb legyen a panasz, nagyobb legyen a végrehajtók feletti állami kontroll, világosabb legyen a fegyelmi felelősség.

Az első nagy jogszabályváltozás szeptember elsejétől hatályos, a végrehajtók kinevezése nem határozatlan időre, hanem hét évre szól, 2022-ig meg kell szerezni mindenkinek a jogi egyetemi végzettséget, átalakul a végrehajtói kamara, szigorúbban ellenőrzik a vagyonkezelést – ennél többet jelenleg az állam nem nagyon tehet, a többi a mindennapi működés kapcsán derül ki. Most az eljárási szabályok további finomításán dolgoznak.

De ne kerteljünk, az adós minden korban őszintén utálta a végrehajtót és megpróbált kibújni a felelősség alól – tisztelet a kivételnek. Idősebb Alexandre Dumas felkapott író volt, sokat is keresett, amivel csupán egy gond volt, imádta szórni a pénzt. Így számos filozófiai nézeteltérése alakult ki a végrehajtókkal. Egy ízben adományt kértek tőle egy szegény végrehajtó temetésére, húsz frankot. Dumas père negyvenet adott és azt javasolta, az összegből rögtön temessenek is el két végrehajtót.

Visszatérve a magyar valósághoz, a hazai végrehajtások több mint nyolcvan százaléka közüzemi számlák meg nem fizetése, mobiltelefon-tartozások, parkolási ügyek és jellemzően igen kis perértékű ügyek miatt indul. Van olyan adós, aki sportot csinál a be nem fizetett parkolási számláiból és inkább hadakozik a végrehajtókkal.

Ráadásul, a hazai végrehajtás eljárás számos lehetőséget teremt arra, hogy az együttműködésre kész adós azt leállíthassa, haladékot kaphasson, megelőzhesse az ingatlan-árverést, amely az évi mintegy félmillió eljárásnak a töredéke, másfél és kétezer közötti, és ennek csupán fele a lakóingatlan, a másik fele ipari ingatlan, termőföld.

Nagy előrelépés lenne, és a mostani jogalkotói munkát dicsérné, ha két-három év múlva az ombudsmani hivatalban a végrehajtásokkal kapcsolatos állampolgári panaszok száma évi száz alatt maradna. Jelenleg ugyanis ez a mutató évi kétszáz, ami azt is jelenti, a végrehajtás folyamatosan az egyik leggyakoribb olyan témakör, amelyet panaszolnak a polgárok.

A végére kívánkozik még egy mondat: akár tetszik, akár nem, a végrehajtások végső soron a gazdasági élet biztonságát szolgálják és csak a jogerős bírósági ítélet után indulhatnak el.

Címkék: végrehajtás
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/22252/pics/lead_800x600.jpg
végrehajtás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?