3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Nem unatkoztunk: ezeket a törvényeket hozta 2015

. jog-blogstar

Február elsején életbe lépett a forintosításról és a fair bankokról szóló törvény, és hatályossá vált a devizahitelek forintosítása, az átváltási árfolyamot a jogszabály a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg. Mondani sem kell, a svájci jegybank döntését követően, amikor elszabadult a frank árfolyama, micsoda életmentő kormányzati, törvényalkotói segítség volt az árfolyamrögzítés magyar devizahiteleseknek.

Március 15-én hatályba lépett a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény. 2015 őszére az is beigazolódott, hogy nem lett igazuk a vasárnapi pihenőnappal összefüggésben tömeges elbocsátásokkal, boltbezárásokkal, a forgalom visszaesésével riogatóknak.

Pedig egyes szakszervezeti vezetők, az ellenzék és a médiája azt állították, akár negyven-ötvenezer ember is elvesztheti az állását. Az adatok és a piaci szereplők véleménye alapján értelmetlen hisztinek és riogatásnak bizonyult a vasárnapi pihenőnap elleni kampány, növekedett a kiskereskedelmi forgalom, az emberek alkalmazkodtak az új szabályokhoz, munkaerőhiány van az ágazatban.

Jellemző, az ügy kapcsán a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők bejelentették, törvényjavaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy vasárnap tilos legyen vadászni. Így a vasárnap nemcsak az emberek, hanem az állatállomány számára is a pihenés napját jelentené, mondta a DK szóvivője. Láthatjuk, micsoda komoly emberek irányíthatnák ezt az országot, ha lennének olyan bolondok a magyarok, hogy kormányzati hatalomhoz juttassák ezt a csürhét.

Hasonlóképpen idén beigazolódott, hogy a kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az elmúlt két évben, köszönhetően a két éve bevezetett fémtörvénynek és a folyamatos járőrözésnek. Kábellopásra és fémtolvajlásra bazírozott családi egzisztenciák kerültek veszélybe, a nol.hu pedig képes volt leírni a következőket: „Elégedett a fémtörvénnyel a MÁV. De annyira, hogy a nemzetgazdasági tárcával közösen lelkendeznek…”.

Több adatot kell szolgáltatni a légi utasokról. A terrorizmus és a határon átnyúló bűnözés elleni együttműködés megerősítésére ezentúl felszállás előtt tizenkét órával kell adatot szolgáltatniuk a légitársaságoknak a schengeni határt átlépő utasokról, a járat felszállása után pedig továbbítaniuk kell a szervezett bűnözés elleni koordinációs központnak – ezt is tartalmazza a légi közlekedésről szóló törvény módosítása.

Mindenestre április 14-én megszavazták a képviselők a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt. A szavazáson mindössze öt független képviselő voksolt nemmel, 185-en pártállástól függetlenül igennel.

Az Országgyűlés törvénymódosítással ültette át a magyar jogrendbe azt az európai irányelvet, amellyel megőrizhető Magyarország GMO-mentessége. Januárban ugyanis az Európai Unió a tagállamok hatáskörébe utalta a GMO-növények termesztését (illetve annak tiltását) azzal, hogy jelentősen kibővítette a kimaradás lehetőségét az EU-ban amúgy engedélyezett rendszerből.

Az Országgyűlés júliusban foglalkozott a szerencsejátékok szabályozásával is. A jogszabály rögzítette: távszerencsejátékot, azaz online sportfogadást - a lóversenyfogadás kivételével - kizárólag a Szerencsejáték Zrt. szervezhet.

A lóversenynél pedig kizárólag a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. végezheti a távszerencsejáték-szervezést.

Az ezektől elkülönülő online kaszinójátékot csak a Magyarországon lévő játékkaszinó üzemeltetési koncessziójának jogosultja szervezheti, amely az online kaszinójáték lebonyolítását a kaszinójáték-szervezésre létrehozott koncessziós társaságon keresztül végezheti.

Módosította az Országgyűlés a villamos energiáról szóló törvényt annak érdekében, hogy rendezze azt az esetet, ha egy társaság fel akar hagyni egyetemes áramszolgáltatói tevékenységével. A módosítással azt akarták elérni, hogy amennyiben egy társaság felhagy az egyetemes szolgáltatói tevékenységgel, az ügyfeleinél akkor is biztosított legyen a folyamatos villamosenergia-ellátás az egyetemes szolgáltatás keretei között.

Szeptember elsején lépett hatályba a természetes személyek adósságrendezéséről szóló jogszabály, a tízezreket érintő családi csődvédelem lehetősége. De csak azoknak éri meg igazán, akik fegyelmezetten teljesítik a csődegyezségben vállaltakat és folyamatosan fizetnek.

Jogi határzár lépett életbe szeptember 15.-én nulla órától Magyarországon, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt.

Tömeges válsághelyzetben igénybe vehető az állami, önkormányzati vagyon – döntött a Parlament. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez – kártalanítás ellenében – ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.

Új vadászati törvényünk is lett. Fontos újdonsága a tájegységi vadgazdálkodási szemlélet előtérbe helyezése; a trófeagazdálkodásban a korábbi szemléletet állítják vissza, arra ösztönözve a vadászokat, hogy megfontoltan ejtsék el a vadat; továbbá a vadkár rendezése is új alapokra kerül és leépítettek több bürokratikus szabályt.

Készül az új polgári perrendtartási törvény, az Igazságügyi Minisztérium szakértői szerint alkalmas arra, hogy gátat szabjon a perek elhúzódását eredményező jogintézményeknek, a keresetváltoztatásoknak, az újabb és újabb előkészítő iratok és bizonyítási eljárások előterjesztésének.

2016 második felében dönthet az Európai Bíróság a betelepítési kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről, és a döntés amellett, hogy precedens értékű lehet, azt is mutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az unióban – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter december 27.-én a Kossuth Rádióban.

Címkék: törvények
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/23440/pics/lead_800x600.jpg
törvények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?