Blogolj!

Helyreigazítás kér a magyar nagykövet a New York Timestól

. jog-blogstar

Magyarország washingtoni nagykövete is helyreigazítást kér a NYT ordas hazugsága ügyében, miszerint egy magyar börtönőr bántalmazott egy szír migránsnőt. Az eset tanulsága, már négy-öt évvel ezelőtt határozottabban kellett volna fellépni a nyugati média hazugságai ellen, ráadásul a magyar államnak bevételei is lettek volna.

Magyarország washingtoni nagykövete is helyreigazítást kér a NYT ordos hazugsága ügyében, miszerint egy magyar börtönőr bántalmazott egy szír migránsnőt – értesült a Magyar Idők. Az eset tanulsága, már négy-öt évvel ezelőtt jóval határozottabban kellett volna fellépni a nyugati média hazugságai ellen, ráadásul a magyar állam is bevételei lettek volna.

Ami a konkrét ügyet illeti: a The New York Times egyik január eleji cikkében (szerző, Katrin Bennhold) közölte, hogy egy szír nőt – testvére állítása szerint – egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő.

Egyszerűen azért, mert a magyar börtönökben nincs női migráns és gyerek, ők közösségi szállásokon kapnak ellátást.

A történet egyrészt itt véget is ér, másrészt pedig folytatódik, mert a lap a füle botját sem mozgatta a new york-i magyar főkonzul megkeresésére. Most azonban már Magyarország washingtoni nagykövete is hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására. Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.

A nagykövet levele szerint miközben a cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál. De nemcsak a cikkben nem található bizonyíték a feltételezett incidensre, hanem egyetlen más médiatudósítás, illetve magyar vagy nemzetközi hivatalos iratok sem említenek ilyen esetet.

A szerző, Katrin Bennhold a magyar sajtónak nyilatkozva pedig maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát.

A szerző is elismerte, nem tudja bizonyítani a cikk állításait

Az eset nagy tanulsága, hogy már négy-öt évvel ezelőtt határozottabban kellett volna fellépni a nyugati média hazugságai ellen. Egyrészt, egy szerkesztőségnek és egy újságírónak sohasem jó egy helyreigazítási, bírósági ügy, a következő Magyarországról szóló cikk esetében egészen biztosan a fejekben van már, hogy korábban ügy lett a hazugságokból, a lejárató cikk nem maradt reakció nélkül.

A határozottabb fellépést a magyar állam lehetséges bevételei is indokolják. Hiszen az Egyesült Államokban (vagy Nyugat-Európában) nagyságrendileg más összegek játszanak akkor, ha egy lap valótlan hírt közöl, azt nem igazítja helyre, és a bírósági eljáráson sem tudja alátámasztani állításainak valódiságát. A magyar diplomáciának már 2010-től határozottabban oda kellett volna tennie magát a sajtó-helyreigazítási ügyekben, de jobb későn, mint soha.

Címkék: bevándorlás
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/23849/pics/lead_800x600.png
bevándorlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?