3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Vörösiszap-katasztrófa: senki sem felelős tíz ember haláláért?

Felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját az összes vádpont alól a Veszprémi Törvényszék. Jól hallották, tíz ember halálának és a milliárdos károkozásnak nincs felelőse a magyar bíróság szerint. Tegnap Hagyó Miklóst mentették fel. Valami nem stimmel a bíróságokon.

Felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.

Gondatlan közveszélyokozás

A katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, valamint gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat 2012. január 19-én 15 ember, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen.

A büntetőper 2012. szeptember 24-én kezdődött, a pert a következő évben a büntetőtanács összetételében történt változások miatt kétszer kellett elölről kezdeni, majd három évvel később az ügyészség több ponton módosította a vádat.

A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert. A Kúria 2014. február 12-én hozta meg első harmadfokú, jogerős döntését a kolontári vörösiszap-katasztrófával összefüggésben. A bírói fórum elutasította a Mal Zrt. felülvizsgálati kérelmét, és 10 millió forint kifizetésére kötelezte a vállalatot.

Kártérítési perekben azóta is születtek ítéletek, amelyekben a felpereseknek vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítéltek. Abból a 400 millió forintos keretből, amelyet 2015 februárjában különített el a kormány, 2015. november 10-ig hatvanhárom károsultnak fizették ki a megítélt kártérítést, eddig több mint 155 millió forintot.

Tíz ember halt meg a 2010-es katasztrófában

A Mal Zrt. ellen indult felszámolási eljárás jelenleg is folyamatban van, befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozva. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

2
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/24319/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
zsuzsa 2016-01-29 08:08:17
egy " sima " ingatlan adás-vételi szerződésben is rögzítve van,hogy : az aláírás időpontjától a Vevő húzza annak hasznait és VISELI A TERHEIT!
a privatizáció után csak a haszon bezsebelése érvényesült a többit elfelejtették.
ezt nem lehet elfelejteni.
Válaszolok
József 2016-01-28 12:33:01
Szándékos provokáció , vagy ennyire hülyék vagyunk ?
"A vörösiszap-per valamennyi vádlottját felmentették "
Eljött az ideje , hogy feltegyük magunknak és országunk vezetőinek e kérdést .
Mert az azért valahol nagyon nincs rendben , hogy kivétel nélkül minden bűnügy , amelyben a bukott ballib hatalom egykori szereplői a vádlottak , azonos véget ér : a vádlottak felmentve , a bűnösök szabadok !
Nem , nem , nehogy az ittfelejtett kivénhedt posztkomcsi bírák nyakába varrjuk az egészet , ismét bebújva az EU kötelezettségek mögé , mert ez nem több , mint kiváló sötétítő függöny , nem más !
A bírák hozott anyagból dolgoznak , nyomozati és ügyészségi dokumentumokból , bizonyítékokból . Amennyiben ezek szándékosan - mert ennyi elbukott per után már csak ez a magyarázat marad- tehát szándékosan hiányos , eljárási , vagy formai hibás , bizonyítékok eltűnése által ellehetetlenült vádiratból kell ítélkezniük , na így előre borítékolható az eredmény(-telenség) !
Nem más működik itt (is) , mint az átmentett , a közéletből és közhivatalokból ki nem iktatott kommunista maffia-hatalom ! Kérdés már csak annyi maradt : vajon miért ??
Ehhez az EU - nak semmi köze , ne keressünk hamis felmentést ! Tehát még egyszer : miért ??
Erre kell sürgős választ találnunk , mert különben hiteltelenné válhat minden , valamennyi tiszteletet parancsoló eredmény ellenére is !
Felvetődik ezek után az a jogos kérdés is , hogy vajon ki fog bennünket , hétköznapi halandókat megvédeni ezek után ? Kire számíthatunk , ha jogtalanság , sérelem ér bennünket ? Mert ezekre bizton nem .
Akkor mi a megoldás , mi az üzenete a vérlázító ítéletek sorának ? Tán csak nem az , hogy élj bűnösül , mert ha becsületes birka maradsz , eltapos a szenny , de ha beállsz a bűnös nyertesek sorába , te magad is nyertes leszel ?
Szomorú , hogy ide jutottunk , hogy ezen a kérdésen komolyan el kell gondolkodnunk !
Persze a válasz a mi köreinkben egyértelmű . De , ha minden így marad , ahogyan most van , akkor maradunk örök vesztesek . Mert ezt választottuk , nem tehettünk mást .
Mert a vörös iszap - így külön írva - mindent elborít , még ma is ! Meddig még ?
Tényleg jól van ez így ?
SzJ
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?