Blogolj!

Új törvény van az átverős termékbemutatók ellen

. jog-blogstar

A rendszerváltás óta folyamatosak a termékbemutatós ügyek, panaszok, beadványok, feljelentések, ráadásul a fogyasztóvédelmi hatóságok és a média is kiemelten foglalkozik mindezzel, de a termékbemutatós átverések száma jelentősen nem csökkent a kilencvenes évekhez a képest, sőt… Ami, valljuk be nagyon furcsa 2016-ban, mert hát hol élnek a károsultak?

Tavaly napi két írásos panasz érkezett be a fogyasztóvédelmi hatósághoz, egészen pontosan 780 darab. Mindenkit ingyenes ebéddel, rendezvénnyel és más mézesmadzagokkal csaltak el a helyszínre, ahol akkor és abban a pillanatban úgy érezték, bombaüzletet kötnek, mert a csodálatos félmilliós gépet megkapták 200 ezer forintért, vagy éppen pont olyan gyógyító szerkezetet ajánlottak, ami jónak tűnt a betegségére.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök is megjelentek az ilyen bemutatókon, csak velük állítólag az volt a gond, hogy nem kellett őket rábeszélni a vásárlásra, így azonnal lebuktak.

A jogalkotó már eddig is több szabállyal próbált segíteni a termékbemutatós visszaéléseket elszenvedőknek, pár éve bevezették a tizennégy napon belül lehetséges elállási jogot. Ezt a cégnek írásban kell jelezni, és a bemutatót átvett terméket vissza kell adni, de csak azt, aminek a csomagolását nem bontották fel.

Most újabb mentőövet ad a jogalkotó, egy új törvény szerint az érintett vállalkozásoknak ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk, valamint biztosítaniuk kell a telefonos elérhetőséget is. Így a fogyasztók élhetnek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

Az ajándék vagy ajándéksorsolás reklámja mellett az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni előny nyújtása is tilos. Jelentős mértékben ugyanis emiatt népszerű ez az értékesítési forma. Tilos lesz pénzügyi szolgáltatások nyújtása ezeken a bemutatókon.

Meglehetősen jónak tűnnek az új törvénynek ezek a rendelkezései, már csupán egy kérdés maradt, meg lehet védeni az embereket saját maguktól?

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/25066/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?