3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Gyurcsány Ferenc lehet fegyenc

. jog-blogstar

Dézsy Zoltán filmrendező az első és másodfok után a Kúrián is nyert Gyurcsány ellen, aki az Elment az öszöd című film miatt perelt, ebben az őt alakító színész börtönben, bilincsben látható. Dézsy szerint a bíróságot nem illik pr-célokra használni.

Gyurcsány – aki a déli határon 2015. szeptember 15.-én is rács mögé került menekültsimogatás közben - jelenleg talán táncol, sír vagy káromkodik, láttuk már mindegyik szerepben ripacskodni.

Gyurcsányt a Dézsy Zoltán készítette film kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben börtöntöltelékként ábrázolták, ami a felperes álláspontja szerint alkalmas rá, hogy megsértse a személyiségi jogait. Semmilyen társadalmi igény nem indokolja, hogy ennyire bántó, sértő módon ábrázolják, mindez sérti személyiségi jogait.

Az alperes szerint azonban a fiktív, jövőben játszódó játékfilm esetében kizárható a személyiségi jogok megsértése.

De mi is pontosan ez a film? Segítségül hívjuk magát a rendezőt.

„A 2006-os esztendő talán a legsúlyosabb, leginkább terhelt esztendő volt a rendszerváltás óta. Filmem az esztendő fontos történéseit dolgozza fel, bemutatva a hátteret is.

Tavaszi országgyűlési választások, őszödi beszéd és nyilvánosságra kerülése, MTV-ostrom, október 23-a az Astoriánál - ezek a fontosabb sarokkövei a filmnek, amely a közeli jövőben - 2017-ben játszódik, s a szereplők is innen gondolnak vissza 2006-ra. Egy ex-miniszterelnök, egy netes újságíró, egy betörő és egy biztonsági őr dialógusai adják a film keretét. A helyszín: a Kozma utcai börtön, ahol mindenki az ítéletére vár.

A film módszere világszerte sikeres és elfogadott - kortárs közszereplőket színészek alakítanak (pl. az angol miniszterelnökről, a királynőről vagy a Kennedy családról szóló játékfilm). Magyarországon ez a feldolgozási mód új, mint ahogy az is ritka, hogy kibeszéletlen társadalmi kérdéseket feszeget egy film, amely abszurd dráma és nem paródia, a jelenetek és események pedig valós alapúak.

Jogászok, politológusok, történészek és szakértők támogatták munkámat, hogy hitelesen ábrázolhassam a 2006-os év ma már történelmi eseményeit. Nem véletlen, hogy az őszödi beszéd a mai napig vitatéma. A következményeit pedig bőrünkön érezzük."

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, másodfokon az ítélőtábla 2015. március 12-én megerősítette a döntés, az indoklás szerint elsősorban a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelme miatt. Ma a Kúria is azt állapította meg, hogy nem sérültek Gyurcsány személyiségi jogai.

Dézsy így kommentálta Kúria döntését: „Hányszor kell még megnyernem a pert Gy.F. ellen (ez volt a harmadik...),,hogy megértse, a bíróságot nem illik pr-célokra használni. A Kúriát pláne.”

Gyurcsány egyébként 2015. szeptember 15.-én déli határon is rács mögé került menekültsimogatás közben, amikor DK-s társaival megszemlélte a szerb-magyar határon felépült határzárat, majd kint ragadt a szerb oldalon, a rács túloldalán.

Visszaengedték, ám az intermezzo százezreknek szerzett roppant örömöt.

Fotó: MTI

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/25149/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?