Blogolj!

Az FBI, az Apple és a terroristák telefonja

. jog-blogstar

A kaliforniai San Bernardinóban december elején követtek el terrortámadást, a tizennégy embert meggyilkolók az Iszlám Államra hivatkoztak. Az egyik lelőtt terrorista okostelefonjának adataihoz nem sikerült az FBI-nyomozóknak hozzáférniük, és amikor ezt a telefont gyártó cégtől kérték, az Apple megtagadta az együttműködést, az adatvédelem biztonságára és kliensei érdekeire hivatkozva.

Országos érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött, amelyben a legnagyobb informatikai cégek, Facebook, Google, Twitter, az Apple mellé álltak, a politikusok pedig olyan törvényjavaslatot kezdtek körözni a kongresszusban, amely kötelezővé tenné az informatikai cégeknek, hogy bizonyos esetekben együttműködjenek a hatóságokkal.

A konkrét ügyben az FBI azt kérte, hogy az Apple írjon neki egy új operációs rendszert. A meglévő ugyanis csak tíz lehetőséget biztosít az okostelefon feltörésére, a tízedik sikertelen próbálkozás után törlődnek az adatok, az FBI ezt a korlátot szeretette volna kiiktatni.

Az Apple szerint azonban, ha az új operációs rendszer rossz kezekbe kerül, az összes okostelefon, iPhone-felhasználó veszélyeztetett lesz.

Februárban egy amerikai bíróság utasította a céget, hogy segítsen feloldani a terrorista mobiljának titkosítását. Sheri Pym bíró döntése szerint az Apple-nek el kell juttatnia a nyomozóknak egy különleges alkalmazást, amelyet az egyik megölt terrorista, Syed Rizwan Farook mobiljára töltenének le. Ez megakadályozná, hogy a biztonsági titkosító program az esetleges többszöri sikertelen feltörési kísérlet után letörölje a készülék memóriájában lévő adatokat.

Ennek ellenére patthelyzet alakult ki, mert az Apple fellebbezett.

A minap annyi fordulat történt, hogy az FBI mégis megtörte az okostelefont. A hírek szerint vagy a szolgálatait önként felajánló John McAfee, a számítógépes vírusirtó programok "atyja", vagy az izraeli Cellebrite nevű kis cég segíthetett a kormányzatnak.

A nyomozók tehát jelenleg már az adatbázist vizsgálják, de a vita, a kérdések megmaradtak, miszerint hogy lehet garantálni egyszerre adataink biztonságát és a bűnüldözés érdekeit? Mert az Apple és az FBI is a felhasználók, a jogkövető polgárok érdekeire hivatkozik.

Az Apple szerint a kormánynak soha nem lett volna szabad együttműködésre kényszerítenie a vállalatot, bár továbbra is támogatják a törvényes eljárásokat, miközben eltökélten dolgoznak azon, hogy termékeik egyre biztonságosabbak legyenek.

Ebben van némi ellentmondás, mert a konkrét ügyben nem támogatták az FBI-t.

Végeztek felméréséket is, a többség a bűnüldöző szerveknek adott igazat, végül maga az FBI-igazgató is közleményt adott, miszerint az embereket szeretnék megvédeni a terroristatámadásoktól, és nem kellene hátsó szándékot feltételezni. Feltehetően erről is van szó, bár sokan már belelátták az ügyben a gigantikus, médiaszereplővé vált informatikai mamutok és a kormányzatok meglévő vitáit, nem véletlen, a Szilícium-völgy, és még az ősi rivális Google is az Apple mellé állt.

Hamarosan Európában is perek várhatóak, és a bíróságok remélhetően választ adnak arra, hogy például a bűnüldöző szervek terrorveszélyre hivatkozva milyen módon férhetnek telefonálásunkhoz, levelezésünkhöz, személyes adatainkhoz, és az informatikai cégeknek milyen mértékben kell együttműködniük a terrorellenes hatóságokkal.

Ám a legfontosabb kérdés talán az, hogy mi, a felhasználók mit mondunk, meddig teszünk engedményeket a biztonság érdekében?

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/26202/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?