3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Már a XXI. századnak is van Panama-botránya

. jog-blogstar

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is. A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán 215 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben.

Az eltitkolt offshore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi, és VI. Mohamed marokkói király is, a kínai elnök és további kínai pártvezetők. Más vezetők és politikusok családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az offshore-ügyletekhez. A rengeteg kiszivárgott dokumentum szerint állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore-érdekeltségeire találtak bizonyítékot.

Az iratok szerint érintett David Cameron brit és Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök, Alijev azeri elnök, Navaz Sharif pakisztáni kormányfő, és feltehetően további világhírű sportolók, színészek, a világ leggazdagabb embereit számon tartó Forbes 500-as lista legkevesebb nyolc dollármilliárdosa.

Ramon Fonseca, Mossack Fonseca ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az off-shore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása "bűncselekmény" és Panama megsértése. Az ügyvéd szerint a cégek alapítása legális, és az egész szituáció olyan, mintha egy autógyártó céget azért tennének felelőssé, mert az általa gyártott személygépkocsival elraboltak valakit.

Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek offshore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke, aki szerint a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely „zéró toleranciát” tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/26288/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?