Blogolj!

Sűrű nyafogások közepette kivonul az Uber

. jog-blogstar

Csúsztatásokkal teli közleményben jelentette be az Uber, hogy július 24-től felfüggeszti a szolgáltatásait, mert egy új jogszabály ellehetetlenítette. Ám a valóság ezzel szemben az, hogy az Ubernek csak addig volt buli Magyarország, míg nem kellett adót fizetni, nem vonatkoztak rájuk a jogszabályok, amatőr sofőrjeik fuvarozhattak embereket.

Amint ezek a versenyelőnyök megszűntek, sűrű nyafogás közepette kivonulnak az országból.

A közlemény adófizetéssel kapcsolatos részei nevetségesek, hiszen éppen ez volt a céggel a legnagyobb baj. Annyira szerette az úgynevezett adóoptimalizálást, hogy szemei előtt mindig egy szép, nagy és kerek szám lebegett: a nulla, képletesebben, a 0.

Az elmúlt időszakban az adóhatóság külön tájékoztatót állított nekik össze, hogy legyenek szívesek és így adózhatnak. Voltak adóhatósági ellenőrzések is, az Uber-sofőröknél „bukási aránya” is egy szép kerek számra jött ki: 100 százalékra.

A közleményben az is szerepel, hogy személyszállítói engedéllyel ma már minden Uber-sofőr rendelkezik.

De mégis kivonulnak, mert július 24-től, az új jogszabály hatályba lépését követően „bevonhatják az autósok jogosítványát, elvehetik rendszámukat”.

Tessék mondani, ha minden engedély meg van, akkor miért félnek annyira a jogszabály következő mondatától? „Engedély nélkül végzett tevékenységhez használt személygépkocsit első alkalommal 6 hónapra, ismételt szabályszegés esetén legfeljebb 3 évre ki kell vonni a forgalomból.”

Hiszen ha minden rendben, akkor ilyen eset nem fordulhat elő.

A közlemény csúsztatásai miatt már az is kétséges, hogy az Uber sofőrjei mennyire profik, mennyire megbízhatóak, be mer-e mögéjük ülni az ember, főleg családdal. Hiszen nagyon sokan másodállásban végezték a tevékenységüket.

Van még egy hamis érve az Ubernek és a mögötte álló milliárdos forgalmú multinak: a magyar kormány nem támogatja az innovációt. Kvázi luddita módon, mint az ipari forralom Angliájában a géprombolók.

De ez nem igaz, mert a magyar kormány éppen hogy támogatja az innovációt, a modern technológiát. Akár újabb cégek is jöhetnek – pár feltétellel.

Betartva a magyar jogszabályokat, adót fizetve és nem tisztességtelen piaci magatartással törvényellenes versenyelőnyt szerezve.

És ebben a történetben most tökmindegy, hogy szeretjük-e taxisokat.

https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/28575/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?