Blogolj!

Kárpótlást igényelhetnek a német államtól

Kárpótlást igényelhetnek a német államtól a német állampolgárság vagy német nemzetiség miatt a második világháború alatt és után kényszermunkára kötelezett emberek. A német szövetségi közigazgatási hivatal honlapján megjelent tájékoztató szerint a 2500 eurós, azaz mintegy 775 ezer forintos egyszeri juttatás azoknak jár, akiket német állampolgárságuk vagy nemzetiségük miatt 1939. szeptember 1-je és 1956. április 1-je között „idegen hatalom által”, erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszermunkára fogtak és a törvény benyújtásakor, azaz 2015. november 27-én még élt. Ha ezt követően hunyt el, akkor házastárs, vagy gyermek igényelheti. A kárpótlás csak civilként végzett kényszermunka után jár, a hadifogolyként végzett kényszermunka után nem. Igényelni a szövetségi közigazgatási hivatalnál kell. A kérelemhez szükséges csatolni a kényszermunka végzését igazoló dokumentumokat. A kérelmet 2017. december 31-ig lehet eljuttatni a hivatalhoz.

Magyarországon a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben mindössze néhány száz, legfeljebb ezer embert érinthet az ügy, összesen mintegy húszezer jogosult lehet Európában – jelentette ki szerkesztőségünk megkeresésére a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. Heinek Ottó elmondta, rengeteg megkeresést, kérdést kaptak e témában. Sokan a jogosultságuk után érdeklődnek. Az elnök hangsúlyozta, az elsődleges a német származás. Ezt bármilyen iskola papírral, egyéb dokumentummal lehet igazolni. Ezek hiányában is beadható az igény, de akkor a lehető leghitelesebben kell a kérelemben leírni az érintettséget. Heinek Ottó hozzátette, hogy a hozzájuk beérkezett kérdésekre megfelelő és hiteles választ tudjanak adni,  felvették a kapcsolatot a német szövetségi közigazgatási hivatallal. Az innen érkezett válaszok több fontos kérdést tisztáztak, így aki bizonytalan a jogosultságában, keresse fel őket, vagy valamelyik regionális irodájukat. Heinek Ottó hangsúlyozta, a kérelmek beadásában, illetve az esetlegeg utaláshoz szükséges banki teendőkben is igyekeznek segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak.

További információk találhatók az önkormányzat honlapján is:

http://www.ldu.hu/page/398

1
https://jogblogstar.blogstar.hu/./pages/jogblogstar/contents/blog/30085/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
viktória 2017-04-27 21:10:36
Azért elég furcsa, hogy annak a szülőnek a gyereke, akinek apja német származása miatt kényszermunkán volt, és amikor onnan hazajött, még ki is telepítették a házából, de 2015 előtt meghalt, nem kap kárpótlást. Ad is a német állam, meg nem is, miért tesz kivételt. Kényszermunkán volt, származása miatt kitették a házából, és ezt semmibe veszik.
Kérem szíveskedjen a Szövetség tolmácsolni ezt az igazságtalanságot.

(biztosíthatom, hogy a német származás 100%, arról nem is beszélve, hogy akinek nevében írok nagyon sokat tett, és tesz a mai napig is a német indentitás megtartásáért)
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?