Blogolj!

Buli, csajok, Alkotmánybíróság

2016.01.13.
. jog-blogstar

Az Alkotmánybíróság szerint nem járja, hogy amíg a férfiaknak belépőt kell venniük, addig a nők ingyen mehetnek be a szórakozóhelyre. Ez rendben is van, a jog szerint valóban diszkriminatív, bár inkább egy régi ráció áll a helyek gyakorlata mögött: ahová sok lány jár, oda sok fiú is.

Az Alkotmánybíróság nem kertelt: a diszkrimináció tilalma erősebb más szabadságjogoknál, például bizonyos gazdasági érdekeknél, a gazdasági tevékenység végzése nem adhat felhatalmazást a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megszegésére, a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősítésére.

A határozatban azért benne van, az Alkotmánybíróság is tisztában van vele, hogy a szórakozóhelyek nem a férfiak ellen hozták ezt a diszkriminatív szabályt, csupán azért engedik be ingyen a nőket, mert a régi igazság érvényes: ahová sok lány jár, oda sok fiú is.

A konkrét ügyben egyébként egy magánszemély fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert egy buliban ezer forintot kellett fizetnie a belépőjéért, míg a nők ingyen lejthettek be a biztonságiak között. Az EBH és később a bíróság is az úriembernek adott igazat, a szórakozóhely ezt követően nyújtott be alkotmányossági panaszt az Alkotmánybírósághoz.

Ezt utasította el a taláros testület, még két fontos mondat a határozatából: mivel az emberi méltósághoz való jog az alapvető jogok legalapvetőbbike, a diszkrimináció tilalma erőteljesebben, közvetlenebbül érvényesül a magánjogi jogviszonyokban, mint más alkotmányos szabadságok. Különösen irányadó ez a támadott szabály hatálya alá tartozó jogviszonyokra, amikor a szolgáltatás nyújtása nyilvános helyen történik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?