3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Strasbourgnak is nyilatkoznia kell a magyar férfiak nyugdíjáról

Gyors és közérthető összefoglalása a jogi eljárásnak: idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete vezető tisztségviselője magánemberként kezdeményezett népszavazást arról: a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után.

A Kúria júniusi döntése lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. (A Nemzeti Választási Bizottság nem engedte az aláírási íven lévő népszavazási kérdés hitelesítését.)

Ám az Alkotmánybíróság meg a Kúria döntését írta felül, miszerint a nőket - az alaptörvény alapján - külön védelem illeti meg, és a fokozott védelem követelményére is tekintettel másmilyen lehet a nyugdíjra való jogosultságuk is. (Mindebből érzékelhető a jogi bizonytalanság, hiszen az egyik álláspont szerint éppen az alkotmány alapján jelenthető ki a nemek egyenjogúsága, a másik álláspont szerint meg külön védelem illeti meg a nőket, éppen az alkotmány alapján – a szerk.)

A döntés másik indoka szerint azért sem lehet népszavazást tartani a kérdésben, mert az tiltott tárgykört, konkrétan a költségvetési törvényt érinti.

Az Alkotmánybíróság döntését követően és annak megfelelően a Kúria október 27.-én hozott egy második végzést, amely megtagadta a népszavazást. Bodnár József ígérete szerint amint ezt megkapja, Strasbourgig megy, mivel kezdeményezett egy népszavazást, ami először zöld utat kapott, ám félúton leállították.

A népszavazás kezdeményezője tájékoztatott arról is, hogy nyílt levélben fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben "égbekiáltóan igazságtalannak" nevezte a testület döntését. A levélben Bodnár József kiemeli Stumpf István alkotmánybíró különvéleményét. Stumpf István nem értett egyet a Kúria döntésének megsemmisítésével, véleménye szerint vissza kellett volna utasítani a Kúria döntését megtámadó alkotmányjogi panaszt, mivel az azt benyújtók esetében nem állt fenn a törvény szerinti érintettség - áll a levélben.

Az ügyre vissza fogunk térni.

Címkék: nyugdíjrendszer

Ezeket a cikkeket olvastad már?